www.itfsverige.se
Europamästerskapet 2021
La Nucia, Spanien - 23-28 november 2021
Text och foto: Mimmi Oskarsson

Att detta Europamästerskap skulle bli av var allt annat än säkert, efter att samtliga internationella mästerskap ställts in eller flyttats på i framtiden under de två år Coronapandemin härjat. Tävlingen föregicks av månader med regelbundna möten med AETF och arrangörsvärden Spanien, där alla tänkbara frågeställningar och risker diskuterades noggrant. Allt från hur restriktioner skulle kunna hanteras samt risker med att betala anmälningsavgifter och hotell mm i förväg, utan säkerhet för att mästerskapet säkert skulle kunna genomföras.

Även uttagningen av de tävlande försvårades av att STL-säsongerna 2020 och 2021 inte kunde genomföras som planerat p.g.a. Covid. Detta var det första internationella mästerskap där de nya uttagningsreglerna skulle tillämpas, där de svenska mästarna i seniorklasserna i kamp och mönster direktkvalificerades till landslaget. Samt deras hemmatränare skulle få chansen att följa med och coacha sina egna utövare.

Då det endast kunnat genomföras ett fåtal tävlingar under pandemin, och våra tävlande därför ej fått chansen att skaffa sig erfarenhet/matchning så arrangerades några träningsläger ledda av landslagstränare i kamp Arto Alahäivälä och i mönster Patrik Carlström under sensommaren/hösten. Under dessa fick vi även chansen att utvärdera ev. Wildcards att fylla på med tävlande till EM.
Till slut hade vi en trupp av 19 individuella tävlande varav 3 juniorer, samt ett herrlag och ett damlag i seniorer kamp. 2 landslagstränare, 3 hemmatränare, 1 sportchef och 6 föräldrar/supporters. Vi ansökte även om att skicka 3 domare från Sverige, vilka samtliga blev antagna att döma EM:et – kul!

Väl på plats i Spanien var samtliga personer tvungna att genomföra ett antigentest för att få sina ID- kort och därmed tillträde till tävlingshallen och hotellet. Lyckligtvis testade alla i den svenska truppen negativt! Alla tävlande i kamp klarade därefter även sina invägningar på första försöket, och vi var nu redo att starta tävlingen.

Första tävlingsdagen innehöll mönster och specialteknik, där flera av våra utövare vann en till flera matcher. Bästa placeringarna i mönster stod Jon Odlöw, Anton Hansson och Maria Hovelius för då de slutade på 5-8 plats allihop. Samt Ellen Sjöberg som klarade samtliga ingångshöjder i specialteknik, och efter flera omhopp var en av de 10 bästa juniordamerna i klassen.
Andra dagen startade sparringen och vi fick vår första medalj genom Ellen Sjöberg, som efter 5 matcher tog ett mycket starkt silver i kamp -55kg för juniordamer. Stort Grattis Ellen!

Tredje tävlingsdagen fortsatte med kamp och bäst gick det här för Anton Hansson som efter 4 matcher tog en jättefin och välförtjänt bronsmedalj i kamp -85kg seniorherrar. Starkt jobbat Anton! Utöver medaljplaceringarna så värt att nämna Py Pasanen, Maria Hovelius och Dino Mujanovic som samtliga slutade på en fin 5-8 placering.

Sista tävlingsdagen handlar om lagtävlan och våra svenska utövare var mycket taggade och fokuserade inför lagsparringen, efter att flera av dem haft det kämpigt i sin individuella tävlan. De svenska damerna ställdes mot de mycket duktiga och rutinerade polska tjejerna, vilka visade sig vara numret för stora denna tävling.

Våra herrar hade Holland i första matchen, och de vann ganska klart med domarrösterna 15 mot 5. Därefter väntade Tyskland, vilka varit otroligt tuffa motståndare de senaste åren med flera världsmästare i laget. Ett något skadedrabbat Tyskland bjöd trots allt på mycket motstånd, och det blev en jämn historia som våra svenska killar slutligen vann med siffrorna 9 mot 8. I semifinalen väntade Rumänien och nu hade våra killar äntligen fått mycket bättre självförtroende efter sina fina vinster, och matchen slutade med övertygande 12 mot 2 till vår fördel. Slutligen stod flerfaldiga världsmästarna Irland i finalen, och efter att ha kämpat tappert kunde de även titulera sig Europamästare efter vinst med 12 mot 6. Men våra svenska herrar tog en mycket stark silvermedalj i herrarnas lagkamp. Stort Grattis killar!

Nu efter tävlingen kan jag konstatera att testet med hemmatränare fungerade mycket bra. Och det fanns ett fint samarbete mellan samtliga tränare/coacher, vilka stöttade varandra och hjälpte till när det krockade i schemat. Det var även en mycket fin atmosfär och avslappnad stämning i hela truppen, och vi hade även fin stöttning av de föräldrar/supportrar som följde med.

Master Mimmi Oskarsson
Sportchef SIG