www.itfsverige.se
Nationell Instruktörskurs - grundutbildning
Stockholm, 29 september 2018
Text och foto: Petra Dydiszko
 

Lördagen den 29 september arrangerades nationell instruktörsutbildning steg 1 på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön i Stockholm. Drygt 30 personer från 7 föreningar deltog i utbildningen som leddes av ordföranden i SIFs teknik- och graderingskommitté Master Swavek Dydiszko och SIFs ordförande Robert Andersson.

Följande föreningar var representerade under utbildningen:
Eskilstuna
Frölunda
Mariefred
Nynäshamn
Stockholm
Strängnäs
Södermalm

Den nationella instruktörsutbildningen har tre steg enligt nedan:
Steg 1 – grundutbildning
Steg 2 – specialistisk utbildning
Steg 3 – elittränarutbildning

Steg 1 utbildningen har nu genomförts tre gånger i olika delar av landet. Steg 2 kommer lanseras i samband med SNI i början av nästa år medan planen för steg 3 är start år 2020.

Röster om kursen från några av deltagarna:

”Via utbildning utvecklas man, både som individ och organisation. Detta är något av det bästa som skett SIF på länge, att vi fått möjligheten att skapa en egen utbildningsstege. Med Master Swavek och Sabum Robert som utbildare kan det inte bli bättre. De kompletterar varandra perfekt. Själv har jag haft privilegiet att träna under Master Swavek under många år, först som elev i Skövde TKD men även som elev i landslaget. Oavsett det, så lär jag mig något nytt varje gång. Grundutbildningen i SIF är något alla borde gå, speciellt de som leder träningar. Jag ser framemot steg 2.”
Arto Alahäivälä, 6 Dan, landslagstränare

”Tack för en bra dag på Bosön. Den teoretiska delen innehöll mycket ny kunskap samt en del bra repetition. Den praktiska delen var inspirerande. Ser fram emot steg 2.”

Anders Lindahl, Stockholm Taekwon-Do

”Kursen för min egen del var en bekräftelse att jag har varit på rätt väg som instruktör och utövare. Kursens innehåll var detaljerat och rikt med informationen som höjer vår kompetens på en hel annan nivå. I den praktiska delen öppnade sig en verktygslåda full med nya alternativ och möjligheter att varje träningspass blir en höjdpunkt. Längtar till andra delen med stor glädje. Tack för all tid alla Ni, speciellt Master Swavek lägger och offrar för vår kära idrott. Tack. Jag är glad och tacksam att känna Er alla. Tack. TaeKwon.”
Elvis Tulek, Frölunda Taekwon-Do

”Bra med den historiska kopplingen till de praktiska delarna i Taekwon-Do. Dessutom intressant att få reda på varför vi gör vissa övningar utifrån vilken träning som skapar den mest effektiva Taekwon-Do utövaren. Har redan testat några koordinationsövningar vi fick lära oss på utbildningen på mina elever. Insåg att jag fick en bättre insikt om elevernas förmåga även i resten av passet enbart utifrån dessa övningar.”
Miriam Ben Hadj Ali, Stockholm Taekwon-Do

”Tack för kursen. Jag tyckte att det var en givande kurs. Jag fick lära mig mycket om hur man ska träna barnen. Just ålder när man kan/får börja köra hårdare. Sedan var det väldigt intressant hur man ska bemöta dem högre graderade när man är utanför dojangen. Det ska bli intressant med nästa kurs.”
Kristian Nisula, Taekwon-Do Akademin