www.itfsverige.se
Taekwon-Do ITF på skoltid i Skövde
Skövde, 7 oktober 2018
Text och foto: Swavek Dydiszko

I Skövde är det numera möjligt att träna Taekwon-Do ITF på skoltid om man går på högstadiet, en unik och fantastisk möjlighet.

På friskolan Raoul Wallenbergskolan (RWS) i Skövde har alla högstadieelever gjort ett profilval. De har kunnat välja mellan fördjupning inom matematik, engelska, estetiska ämnen eller idrott och hälsa. Profilvalet idrott och hälsa är det överlägset mest populära valet som drygt 70 elever gjort. Huvudansvarig och utformare av detta profilval är Petra Dydiszko, till yrket lärare på RWS och privat aktiv som tränare inom Skövde Taekwon-Do med mångårig erfarenhet som landslagsutövare.

Profilvalet idrott och hälsa består till 30% av teori där Petra undervisar alla eleverna inom områdena hälsa, mental träning, anatomi, näringslära och sportsmannaanda. Resterande 70% av tiden har eleverna praktik/träning inom sin specialidrott där de valt mellan kampsport, ridning, handboll, fotboll och ishockey. Det finns även individuella satsningar i simning, konståkning och alpin skidåkning.

RWS har samlat en gedigen tränarstab för profilvalet idrott och hälsa där kampsporten leds av landslagsmeriterade Petra Dydiszko, ridningen av ridskolechefen Magdalena Rubensson, handbollen av före detta elitspelaren Anna Lerjeus, fotbollen av A-lagstränaren Fredrik Andersson och ishockeyn av A-lagstränaren Johan Hellström.

RWS satsning på profilval har varit mycket uppskattat och positivt omtalat. Planer finns att utöka till ännu fler specialinriktningar för andra idrotter nästa läsår.