www.itfsverige.se
Svenska TKD Ligan 1/2018
Södertälje, 3 februari 2018
Text och foto: Swavek Dydiszko

Lördagen den 3 februari avgjordes i Södertälje den första deltävlingen i TKD ITF:s egen tävlingsserie med namnet Svenska TKD Ligan (STL). Tävlingen, som avgjordes i grenarna kamp, mönster, kross- och speciella tekniker bjöd på en riktigt spännande TKD-upplevelse.

I den första historiska tävlingen för STL deltog ca 120 deltagare från 22 föreningar. Då tävlingen genomförs i tre avanceringsnivåer blev prestationen ganska blandad mellan de tävlande men oberoende av det var det ändå aldrig brist på vilja. Alla kämpade tappert för sina medaljer.

På plats i Täljehallen fanns många erfarna utövare med bland annat våra färska världsmästare i spetsen. Isabelle Schander och Niklas Marmheden som vann varsitt guld i kamp på senaste VM på Irland i oktober presenterade hög klass på sina matcher och markerade tydligt att deras VM-titlar inte var någon slump. I övrigt de flesta favoriter höll och vann sina grupper vilket måste kännas extra bra då endast om drygt 2 månader avgörs årets EM.

Personligen blev jag lite extra glad att se på STL1 många unga talanger som sakta men säkert börjar hävda sig och flåsa i nacken på sina mer erfarna kamrater. Kul att se denna utveckling och hoppas verkligen att ännu fler ansluter sig i framtiden. Mitt tips här är att kanske dra ner något på sina ibland för höga förväntningar och endast satsa på att tävla, ha kul och skapa sig erfarenhet. Tyvärr alldeles för många unga utövare försvinner hela tiden i våra klubbar då deras, tränarnas eller bådas ego gör att varje misstag under tävlingen får oproportionellt stor dramatik.

En annan grupp som var kul att se på plats i Södertälje var våra veteraner. Trots att i många fall tävlingskarriären har man lämnat bakom sig ställer man upp för sina föreningar och i imponerande stil vinner man högsta priser. Stor respekt här för Petra Dydiszko och Markus Känngård som visade hög klass i mönster, kross- och speciella tekniker.

Stort grattis till bästa klubb under STL 1 som blev Gnesta TKD genom 9 guld, 6 silver och 5 brons. Pratar man om medaljer och föreningar så finns här ytterligare en framgång. Bland deltagande 22 föreningar hela 21 tog denna gång medaljer. Så stor spridning bland föreningar som tog medaljer är självklart mycket kul men påvisar också att förbundets satsningar på olika plan börjar ge effekt.

Nästa STL-tävling är redan om några veckor i Partille. Det blir spännande att se hur de tävlande klarar denna så annorlunda än tidigare tävlingssäsong. Lika spännande blir också att följa de olika rankinglistorna som nu finns inom STL.

Vi hörs igen efter STL 2.

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko