www.itfsverige.se
Svenska TKD Ligan 2/2018
Partille, 3 mars 2018
Text och foto: Swavek Dydiszko

Den 3 mars var det dags för den andra tävlingen i ITFs egen tävlingsserie med namnet Svenska TKD Ligan. Denna gången STL gästade mycket imponerande och relativ nybyggd Partille Arena strax utanför Göteborg. I tävlingen deltog ca 200 personer från hela 32 klubbar. Detta gör att det förmodligen var rekord i antal deltagande svenska föreningar på en ITF tävling. Mycket kul!

Tävlingen i Partille bjöd på många spännande inslag i alla fyra tävlingsgrenar. Det kändes i luften att många ville markera tydligt sin plats i fältet och med det samma bekräfta eller förbättra sina resultat från STL 1 i Södertälje en månad tidigare.

Även denna gång höll de flesta favoriter och vann sina klasser även om i några fall utmanare bjöd på ett imponerande motstånd. Mest blev jag återigen imponerad av vår egen världsmästare, Niklas Marmheden från Göteborgs TKD Academy som mycket övertygande vann sin klass trots en förkylning. Att en utövare av en sån klass ställer upp i tävlingen trots inte de bästa egna förutsättningarna förtjänar mycket respekt och är en fantastisk förebild för alla.

Men det blev också en del intressanta prestationer i de andra klasser. Jag blev mycket imponerad och glad på samma gång att det var så många duktiga tävlande bland yngre juniorer och juniorer. Det finns i dagsläge en del personer som har mycket stor potential, så jag hoppas att de får den hjälp de behöver i sina föreningar och inte slutar utvecklas. Det hade varit mycket tråkigt om deras karriär slutade på juniornivå. Jag tror att de flesta instruktörer håller med mig om det att genomgången från juniorer till seniorer är en svår tidpunkt i en tävlingskarriär och desto roligare att se juniorer som ser ut att blir ganska klara för det steget. Ett klart och tydligt exempel är utan tvekan Antipas Tersenidis från Södermalm som trots sin låga ålder imponerar med mycket brett förråd av tekniker samt ”den rätta” mentala inställningen. Det blir intressant att följa Antipas på STL 3 där han kommer tävla för första gången bland seniorer.

När det gäller de tekniska grenarna som mönster, krosstekniker och speciella tekniker så syns att progressen finns också även om det kanske i lite mindre utsträckning än i kamp. Mest positiv är det att för varje tävling fler och fler vågar att tävla. Med tanke på att vi har lång tradition i landet med många medaljer från EM och VM som bevis, tror jag att det bara är en tidsfråga när vi återigen får stora internationella framgångar även i de ovannämnda grenarna.

Stort grattis till bästa klubb under STL 2 som blev Frölunda genom 13 guld, 7 silver och 9 brons.
Efter två genomförda STL-tävlingar leder nu Frölunda med 38 poäng före Gnesta med 36 poäng och Partille med 34 poäng. Kampen om bästa klubb för säsongen 2018 ser ganska jämn ut just nu, så det blir kul att följa denna historia. Detta är absolut inte avgjort än då under den sista STL tävlingen tilldelar man dubbla antal poäng i kampen om titel som 2018 år Svenska TKD Ligans bästa klubb.

STL 2 blev en mycket lyckad tävling och jag njöt där hela dagen. Mycket bra jobb gjorde tävlingens domare under ledning av Mimmi Oskarsson i spetsen trots att tävlingen pågått på 6 ringar parallellt.
Stort tack till tävlingens läkare Edward och sjukvårdare Angelica som såg till att de tävlande kunde tävla tryggt och säkert.

Nu ser jag med spänningen fram emot den sista STL-tävlingen som kommer att arrangeras i Göteborg den 19 maj.

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko