www.itfsverige.se
Svenska TKD Ligan 3 och SM 2018
Göteborg, 19 maj 2018
Text och foto: Swavek Dydiszko

Den soliga lördagen den 19 maj var dagen som både Svenska TKD Ligan och Svenska Mästerskapen för år 2018 avgjordes. Platsen för tävlingen var den för många välkända Lisebergshallen i Göteborg. Det var lite nostalgisk känsla hade jag där under dagen på grund av att det kanske var den sista gången vi gästade detta historiska objekt då förmodligen kommer den att rivas ner inom kort. Det verkar att livets gång sparar inte heller på sporthallar vilket i och för sig också är en helt naturlig process.

För Svenska TKD Ligan var det sista deltävling för säsongen där det skulle avgöras vilken klubb som fick hämta hem den imponerande STL-pokalen. Då de mest avancerade klasserna för juniorer och seniorer under den sista STL tävlingen även har SM-status var tävlingen i Göteborg extra spännande. I tävlingen deltog ca 200 deltagare från 32 föreningar som bjöd på mycket spänning och dramatik. Då ställningen mellan några klubbar var ganska jämn innan tävlingen var det ytterst viktigt att leverera bäst just denna dag.

Att en förening ska få poäng i STL ligan krävs att föreningen placerar sig bland de 10 bästa på varje deltävling. Placeringen bestäms efter antalet vunna medaljer. Detta betyder helt enkelt att på STL tävlingar alla placeringar är lika viktiga. T.ex. en guldmedalj i divisionen för svartbälte värderas lika högt i den slutliga beräkningen som en guldmedalj i divisionen för gulbälten. Detta kanske inte alla lagt märke till från början och i de första tävlingarna satsade man endast på liten representation med endast sina högst graderade utövare vilket i sin tur påverkade sedan hela säsongen. Slutligen vann Gnesta STL 2018 före Frölunda och Partille.
Stort grattis till alla!

Ett annat mycket positivt inslag är att intresset för grenarna speciella tekniker och krosstekniker ökar systematiskt från tävling till tävling. Mycket kul att se att allt fler upptäcker möjligheter för tävling även i dessa grenar.

Svenska Mästerskapen
Det var ganska bra nivå på många matcher i klasserna där man kämpade om SM-titlarna. Mycket positivt ser klasserna för juniorer ut. Bara för några år sedan var de klasserna nästan tomma och deltagarna kunde man räkna på en hands fingrar. Efter en del satsningar och regeländringar ser läget i de grupperna helt annorlunda ut idag. Samtliga klasser är välfyllda och nivån på deltagarna är helt godkänd. Mycket positivt besked för framtiden.

Slutligen blev det en del nya namn bland nya SM mästare gentemot förra året men många storfavoriter höll igen även denna gång. Det blev många bra matcher i kamp och mönster med bra kvalité på tekniker. Personligen anser jag att årets finaler i SM var en av de bästa finaler vi hade genom åren då alla matcher i år hade högt tempo men mycket vilja från deltagarna.

Slutligen vill jag återigen ge en stor klapp på axeln till alla domare och nationellt domaransvarig Mimmi Oskarsson. Även på den fronten finns det utveckling och kvalité på dömningen av respektive grenar blir bättre för varje år. Ännu roligare att bredvid alla erfarna domare ser vi fler och fler nya ansikten som hittat sin roll som domare, den så viktiga delen av vår verksamhet.

Återigen ett stort tack till tävlingens läkare Edward och sjukvårdare Angelica som såg till att de tävlande kunde tävla tryggt och säkert.

Nu är tävlingssäsongen för detta år slut men redan nu planeras nästa år. Efter noggrann utvärdering kommer styrelsen för SIF se över hur vi kan förbättra framtida STL tävlingar. Det har redan diskuterats en del nyheter men än så länge är inga beslut tagna. Bland annat planerar man att från och med nästa säsong tillåta tävla även utländska deltagare från övriga nordiska länder i STL 1 och STL 2 i klasser för mest avancerade juniorer och seniorer. Inom kommande veckor kommer också publiceras info om det hur kan man ansöka om att vara medarrangör i STL 2019. Meningen är att den 15 september kan vi informera alla om datum och platser för kommande säsong.

Till dess, träna hårt men smart :-)

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko