www.itfsverige.se
Europamästerskapen
Tampere, Finland /  28 april-1 maj 2016
Bloggen skrivs av: Petra Dydiszko
Söndag 1 maj kl. 15.15 (finsk tid)
Europamästerskapen 2016 är över. Facit för Sverige blev tre bronsmedaljer. Återigen grattis till Anton Hansson, Mihir Chouhan och Madeleine Palmersjö.

Under mästerskapets sista dag var det dags för lagkamp. Tyvärr tog det slut i första omgången för juniorkillarna mot Tyskland, seniordamerna mot Norge och seniorherrarna mot Slovenien. Känslan efteråt var att samtliga i lagen var mycket revanschsugna och peppade att satsa vidare mot nya mästerskap.

Det var även två tekniska grenar under sista tävlingsdagen. Juniortjejerna deltog i speciella tekniker. Tyvärr inga poäng men i alla fall en erfarenhet rikare. För seniordamerna var det krosstekniker. Det blev poäng för handtekniken (Yop Sonkal Taerigi) men det räckte inte i sammandraget till medaljplacering.

I skrivandets stund är en del av laget redan påväg tillbaka till Sverige medan några är kvar här i Finland och reser hem imorgon. Mästerskapet avslutades med en go stämning i truppen och vi är alla taggade för vidare satsning. I och med att mästerskapet är slut är även landslagsuppdraget för denna landslagstrupp avslutat. Nu inleds satsningen för att ta en plats i truppen till EM och VM 2017.

Stort tack till följande personer som inte deltog som tävlande men deltog i ledningen för´landslaget samt som representanter för Svenska ITF Förbundet:

Arto Alahäivälä - landslagstränare
Orlando Roudette - assisterande landslagstränare
Mimmi Oskarsson - team manager
Master Håkan Hansson - coach
Oskar Malaga - coach

Håkan Magnusson Lang - domare
Niklas Enander - domare

Master Swavek Dydiszko - VIP
Robert Andersson - VIP
 
Lördag 30 april kl. 23.45 (finsk tid)
Tredje tävlingsdagen är över och vi har två nya bronsmedaljer till Sverige! Det var på seniorsidan som det gick bäst idag. Veteranen Madeleine Palmersjö gjorde debut i den nya viktklassen -68 kg och markerade direkt revir genom att i fin stil ta sig fram till semifinalen. I semi stod välmeriterade polskan Ewelina Zajac för motståndet. Polskan stod slutligen som segrare i klassen. Madde vann i fin stil bronset.
Mihir Chouhan gjorde idag landslagsdebut i herrarnas -57 kg. På sin väg till semifinalen vann Mihir mot deltagare från Bulgarien och Italien. I semi stod ryssen Dmitrii Nikitin för motståndet och han vann även klassen. Ett starkt brons till Mihir i mästerskapsdebuten.

För övriga svenska deltagare bestod dagen både av toppar och dalar på tävlingsmattan. Värt ett extra omnämnande är Noak Alami och Philip Korkis som tog sig till kvartsfinal i klassen -63 kg. Även Josefine Tolf visade framfötterna i damernas -56 kg men stötte på ikonen Ilona Dziala redan i kvartsfinalen.

Imorgon är det dags för tävlingens sista dag då den prestigefyllda grenen lagkamp avgörs. Nu är det dags att ladda inför detta förutsatt att vi får någon vila då valborgsfirandet här i Finland verkar nå högre höjder än hemma i Sverige och ett stort antal helgfirare verkar ha valt grönområdet utanför vårt hotell som festplats ;-)   

SVENSKA TÄVLINGSSTARTER SÖNDAG
Förmiddag kl. 09.00-13.00 (finsk tid)
Ring 2: kamp lag senior herrar
Ring 5: specialteknik lag junior damer
Ring 6: krossteknik lag senior damer
Ring 7: kamp lag junior herrar och lag senior damer

HEJJJJJJA SVERIGE!!!
 
Fredag 29 april kl. 16.00 (finsk tid)
Andra tävlingsdagen är över. Idag har det inte blivit några medaljer från mästerskapet men de juniorer som tävlat i kamp har i alla fall byggt på sitt erfarenhetskonto. Bäst gick det idag för Daniel Logozar som vann två matcher men förlorade i kvartsfinalen.
Fredagen bestod endast av tävling på förmiddagen då den Europeiska organisationen AETF håller kongress och möte nu på eftermiddagen. Svenska ITF Förbundet representeras av Master Swavek Dydiszko, Mimmi Oskarsson och Robert Andersson.
För de tävlande bjuder fredagseftermiddagen på lite ledig tid som kommer spenderas med träning, batteriladdning inför resterande mästerskapsdagar och kanske en kopp kaffe eller två ute i den friska finska vårsolen.

Imorgon blir den mest intensiva dagen för svensk del då det är individuell kamp för alla seniorer samt även några juniorklasser. En del av seniorernas finaler sparas och kommer avgöras under en speciell finalgala senare på kvällen.   

SVENSKA TÄVLINGSSTARTER LÖRDAG
Förmiddag kl. 09.00-13.00 (finsk tid)
Ring 1: kamp Noak -63 kg
Ring 2: kamp Madde J -50 kg och Philip -63 kg
Ring 3: kamp Anton -75 kg (junor)
Ring 4: kamp Josefine -56 kg och Abashka -55 kg (junior)
Ring 5: speciella tekniker damlaget senior
Ring 7: kamp Zdenka -56 kg och Lisa -55 kg (junior)

Eftermiddag kl. 14.30-18.00 (finsk tid)
Ring 1: kamp Mihir -57 kg
Ring 3: kamp Hung -70 kg och Sofia -62 kg
Ring 4: kamp Alvin -70 kg, Arne -78 kg och Maya -68 kg
Ring 6: krosstekniker Emma (junior)
Ring 7: kamp Madde P -68 kg

Finalgala kl. 18.00-20.30 (finsk tid)
Följande seniorklasser i kamp avgörs i finalgalan
Damer: -50 kg, -56 kg, -62 kg
Herrar: -57 kg, -70 kg, -78 kg, -85 kg

HEJJJJJJA SVERIGE!!!
 
Torsdag 28 april kl. 23.45 (finsk tid)
Första tävlingsdagen är över. Dagen inleddes med öppningsceremoni och därefter var det dags för mönster.
Sverige kammade hem sin första medalj under detta EM genom Anton Hansson som i fin stil vann bronset i mönster för juniorer 2 Dan. Anton visade säkerhet, styrka och mycket fin teknik. I semifinalen var det otroligt jämt och matchen avgjordet först efter förlängning. Stort grattis till Anton för vinsten av hans första internationella mästerskapsmedalj!!!
För övriga mönstertävlande från Sverige blev det tyvärr inga medaljplatser. Alla presterade bra men nerverna gjorde sig påminda framförallt för dem som gjorde mästerskapsdebut. Värt att nämna är dock Mina Dahl som gjorde extra bra ifrån sig på mattan och tog sig ända till kvartsfinal i mönster för juniorer 1 Dan. 

SVENSKA TÄVLINGSSTARTER FREDAG
Förmiddag kl. 09.00-13.00 (finsk tid)
Ring 2: kamp Emma -65 kg (junior) och Daniel -68 kg (junior)
Ring 3: kamp Jakob -68 kg (junior)
Ring 4: kamp Mina -60 kg (junior)
Ring 6: krosstekniker Petra och Maya
Ring 7: kamp Mickael -62 kg (junior)

HEJJJJJJA SVERIGE!!!
 
Onsdag 27 april kl. 23.30 (finsk tid)
Då är hela laget taggade och klara för mästerskapsstart! Tidigare ikväll var det dags för invägning och för många i laget var det första gången de fick uppleva en riktig mästerskapsinvägning. En invägning på ett mästerskap är extremt strukturerad där varje lag har en exakt tid att infinna sig till vägning/registrering. Nedan kan ni se när vi från Sverige först väntar i kö utanför invägningsrummet och sedan sister som "nästa lag på tur" i kö inne i själva invägningsrummet.
Hela processen är digitaliserad och alla i rummet kan följa varje persons detaljer på en storskärm under ögonblicket invägningen sker. ID-kortet scannas, dancertifikatet kontrolleras och väl uppe på vågen väntar man på en signal som förhoppningsvis är mer positiv än negativ. Vårt lags invägning och registrering gick oklanderligt och samtliga klarade sin invägning på första försöket, självklart med varierande marginal ;-)
Efter invägningen var det dags för middag och biffstuvningen med ris smakade troligen grudomligt för dem som levt med ett lite mindre energiintag den sista tiden. (Den smakade bra även för oss andra...)

Imorgon är det tävlingsstart och för er som är intresserade kan man följa tävlingen live via webbsändningar. Mer om detta på länken:  http://www.tkdeuros2016.fi/follow-the-euros-on-periscope/

Under den första tävlingsdagen är det först officiell öppningsceremoni kl. 09.00-10.00. Här representeras Sverige av Emma, Madde J och Mihir. Därefter är det tävling kl. 10.00-13.00 och sedan kl. 15.00-18.30.

SVENSKA TÄVLINGSSTARTER TORSDAG
Förmiddag kl. 10.00-13.00 (finsk tid)
Ring 2: mönster för Lisa och Daniel
Ring 4: mönster för Abashka och Anton
Ring 7: mönster för Mina och Karl

Eftermiddag kl. 15.00-18.30 (finsk tid)
Ring 4: mönster för Josefine och Arne
Ring 5: speciella tekniker för Anton och Emma
Ring 7: mönster för Madde P, Philip och Maya

HEJJJJJJA SVERIGE!!!
 
Onsdag 27 april kl. 18.45 (finsk tid)
Svenska Landslaget är på plats i Tampere :-) Vi reste till Finland i olika grupper från Stockholm och Göteborg. Några tog färjan igår kväll och anlände tidigt imorse medan en stor del av gruppen flög från Göteborg strax efter klockan sju imorse. Hela truppen sammanstrålade på vårt hotell strax efter lunchtid och kl. 14.00 hölls det första organisatoriska mötet.
Under mötet gick vi igenom rutinerna för tävlingsdagarna såsom tider för frukost samt resor till och från tävlingshallen. Alla deltagare fick även sitt tävlings ID-kort som kommer vara mycket viktigt de kommande dagarna.
Efter mötet var det dags att skaka bort reströttheten ur kroppen med ett gemensamt träningspass.
I skrivandets stund är tränarna Arto och Orlando på coachmöte. Vi i truppen väntar på senaste info som vi kommer få i samband med middagen ikväll. Fast innan det är dags för middag väntar invägningen och vi har en hel del "hungriga" personer i truppen som säkerligen räknar minuterna till att vägningen ska vara över.
Imorgon väntar första tävlingsdagen som inleds med öppningsceremoni och sedan individuella mönster både för juniorer och seniorer samt speciella tekniker för juniorer.
 
Tisdag 26 april kl. 22.15
Det har blivit dags för avresa till årets EM. Väskorna är färdigpackade och tidigt imorgon tar vi flyget till Finland. Vi landar i Helsingfors kl. 10.45 och då väntar en cirka två timmar lång bussresa till Tammerfors där EM:et kommer gå av stapeln. När vi kommit fram blir det registrering, inkvartering i tävlingshotellet och kl. 19.45 är det Sveriges tur att väga in. Imorgon hoppas jag kunna uppdatera med info från vårt första organisatoriska möte på plats och med info om invägningen. Hoppas att ni alla håller tummarna för oss!!!
 
Söndag 24 april kl. 20.45
I helgen har det Svenska Landslaget i Taekwon-Do ITF haft uppladdningsläger inför kommande EM. För att spara både på tid och kostnader genomfördes lägret på två olika platser. I Stockholm leddes träningen av assisterande landslagstränare Orlando Roudette och i Göteborg av coacherna Master Håkan Hansson och Oskar Malaga.
Nu återstår bara några sista träningspass här hemma och att packa väskan. På onsdag åker vi till EM!
 
Fredag 22 april kl. 22.00
Det har blivit dags att starta upp en ny landslagsblogg :-) Denna gång är det EM som går av stapeln nästa vecka i Tampere, Finland. Den svenska truppen till EM, som ni kan se nedan, består av 22 tävlande, 2 VIP, 2 domare och 5 coacher.

EM:s on-line sida kan man se bilder på alla länders deltagare, lottningen i respektive klasser och sedan när tävlingen startat även resultat i respektive klass. För att veta mer om EM kan man också besöka mästerskapets hemsida