www.itfsverige.se
Nationell Barnledarutbildning
Skövde, 16 oktober 2021
Text: Petra Dydiszko
Foto: Petra Dydiszko samt kursdeltagare

Lördagen den 16 oktober var det dags för den elfte upplagan av förbundets nationella barnledarutbildning (NBL) som tagits fram och leds av Petra Dydiszko, nationellt ansvarig för barn- och ungdomsledarutbildning inom SIF.

Kursen hålls under en heldag och består av en omfattande teoretisk del vilken inleds med allmän teori om psykisk och fysisk utveckling samt mental träning. Den största teoretiska delen är dock grenspecifik där tonvikten ligger på vikten av tydligt ledarskap, kommunikation och information. Deltagarna får kursmaterialet "Instruktör Taekwon-Do ITF - barnledare" som en hjälp i det fortsatta arbetet som barnledare.

Kursen avslutas med en två timmar lång praktisk del där deltagarna får tips och idéer för att träna koordination och rytmik, rörlighet och smidighet, fotarbete och sparkteknik, grundteknik och mönster samt även en del roliga och nyttiga lekar/lekfyllda övningar. Även en del råd ges kring träning av försvar, krossteknik och speciella tekniker för barn. 

I utbildningen deltog 22 ledare från Ahlafors, Gnesta, Ljungby, Partille och Trollhättan.

Tack till Thea som hjälpte till att visa olika övningar under den praktiska delen.

Några röster om utbildningen från deltagarna:

Patrik Nyberg, Ahlafors:
"Ahlafors Taekwon-Do tackar för ett jättebra upplägg på utbildningen. Att du Petra brinner för Taekwon-Do och att undervisa barn gör dig till en självklar ledare för barnledarutbildningen. Tack för ett fantastiskt arbete och många nya idéer att ta med hem till Ahlafors."

Magnus Ljunggren, Trollhättan:

Väldigt bra utbildning med mycket bra material till.
Även om jag gått utbildningen förut så lärde jag mig mycket nytt och reflekterade kring andra saker än jag kanske gjorde förra gången. Man kan aldrig utbilda sig för mycket.
Tyckte framförallt tipsen på den praktiska utbildningen om hur man kan lära ut grundläggande tekniker och väva in styrke- och rörelseövningar i lekar var bra. Skönt med lite nya övningar att ta med hem till klubben."

Jonas Bylund, Team Fighting and Fitness Gnesta:
”Kursen är både inspirerande och matnyttig för den träning vi vill skapa för -och med! - barnen. Samtidigt bildar kursen, genom att reflektera över standarder i verksamheten, en viktig del i vårt (svenska) bidrag till den ständigt pågående dialogen om vad vi vill att ITF Taekwon-Do ska vara.”


Marie Berglund, Team Fighting and Fitness Gnesta:
"Tack för en fantastisk dag! Sååå inspirerande och lärorikt och inte en lugn stund under dagen. Full fart framåt! Imorgon tar jag med mig "mina kids" på en resa med flyg och båt jorden runt."

Marta, Ali, Jonathan och Michael, Ljungby:
"Mycket informativt och givande! Vi tar med oss mycket nytt hem, och blev påminda om lite gammalt!
Tack för en härlig dag!
"

Elias, Filippa, Hanna, Magnus och Linda, Partille:
"
Stort tack för en bra utbildning! Här kommer några tankar från "Partillegänget":

- Vi fick med oss många bra och nya tips hem! 
- Många gånger gör man saker som känns självklara men har inte riktigt rätt ord för att förklara varför man gör på ett visst sätt. Där gav du oss flera bra tips!
- Det var mycket 'nya' saker. Kul.
- Allt var faktiskt intressant vilket det inte alltid är på alla kurser.
- Bra med boken!
- Den praktiska delen var allra bäst, önskar att den hade varit längre. Kanske en liten del av teorin hade kunnat vara praktisk?
- Vi önskar att alla våra ledare får möjlighet att gå kursen.
"

Alexander Zipp, Trollhättan:
”Det är en viktig kurs att gå för våra instruktörer, så vi ökar förståelsen för barns träning och hälsa
."