www.itfsverige.se
Nationell Barnledarutbildning
Göteborg, 19 oktober 2024
Text: Petra Dydiszko
Foto: Johan Haglund, Madeleine Palmersjö

Lördagen den 19 oktober var det dags för den sextonde upplagan av förbundets nationella barnledarutbildning (NBL) som tagits fram och leds av Master Petra Dydiszko, nationellt ansvarig för barn- och ungdomsledarutbildning inom SIF.

Kursen hålls under en heldag och består av en omfattande teoretisk del vilken inleds med allmän teori om psykisk och fysisk utveckling samt mental träning. Den största teoretiska delen är dock grenspecifik där tonvikten ligger på vikten av tydligt ledarskap, kommunikation och information samt hur man på bästa sätt bör organisera kring barnverksamheten. Deltagarna får kursmaterialet "Instruktör Taekwon-Do ITF - barnledare" som en hjälp i det fortsatta arbetet som barnledare.

Dagen avslutas med en två och en halv timmar lång praktisk del där deltagarna får tips och idéer för att träna koordination och rytmik, rörlighet och smidighet, fotarbete och sparkteknik, grundteknik och mönster samt även en del roliga och nyttiga lekar/lekfyllda övningar.  

I utbildningen deltog ca 30 ledare från åtta olika föreningar: Bohuslän, Frölunda, Gnesta/Flen, Kärra, Lindome, Partille, Linköping och Torslanda.  

Några röster om utbildningen från deltagarna:


Johan Haglund, Frölunda:

"
När en heldag med utbildning bara rusar förbi, så vet man att det har varit både intressant och roligt!
Master Petra förklarar på ett enkelt och bra sätt hur barn i olika åldrar tar till sig information på olika sätt likaväl som att barnen har olika förståelser i olika åldrar. Vikten av att kommunicera rätt med både barn och föräldrar poängteras tydligt och att det är viktigt att vara ordentligt "påläst" i sin instruktörsroll. Vi fick många bra tankar och idéer som kan utvecklas i all oändlighet med anpassade uppvärmningsövningar och hur vi ska lära ut olika tekniker. Master Petra har en väldigt bra förmåga att få oss kursdeltagare att förstå och även tänka efter och det märks tydligt att hon är proffs på det hon gör!

Stort tack för idag!"


Matilda Kjellgren, Bohuslän:

”Det var väldigt givande och jag rekommenderar absolut för tränare eller hjälptränare att gå den. Vi fick tid att diskutera mellan momenten och vi fick många användbara tips på olika delar av att vara tränare, från att prata med föräldrar till olika sätt att stretcha på. Jätteintressant!"


Camilla Broberg, Gnesta/Flen:

"Tusen tack för idag!
Vilken givande dag det varit! Jag har lärt mig otroligt mycket och fått med mig massor med inspiration och tips, fantastiskt att få med sig så mycket på en ganska kort tid. Du är väldigt lätt att lyssna på, förklarar på ett så pedagogiskt sätt så man lätt förstår och man vill bara lära sig mer. Superbra utbildning med blandad teori och praktik som jag skulle rekommendera alla ledare att gå.
Tack igen!"

Edina Dedic, Kärra
"Hej Petra!
Jag vill tacka dig för den fantastiska utbildningen jag nyligen genomgått. Jag känner verkligen att jag har lärt mig mycket, och kunskaperna jag har fått har gett mig en betydligt djupare förståelse för det jag arbetar med i praktiken. Det som jag tidigare bara gjorde utifrån rutiner eller instruktioner, kan jag nu förstå och sätta i ett större sammanhang. Utbildningen har verkligen hjälpt mig att se kopplingen mellan teori och praktik, vilket gör att jag kan arbeta mer medvetet och effektivt framöver.
Tack igen för din tid!
"