www.itfsverige.se
Svenska TKD Ligan 1/2019
Partille, 2 mars 2019
Text och foto: Swavek Dydiszko

Lördagen den 2 mars avgjordes i Partille den första deltävlingen för årets Svenska TKD Liga, en tävlingsserie i idrotten Taekwon-Do ITF. I tävlingen deltog ca 240 deltagare från 29 föreningar. Detta är dubbelt så många tävlande som deltog i STL:s första tävling förra året. (!)

STL 1 i mina ögon gren för gren.

Kamp
Blev mycket imponerad av många fighters både unga som ”gamla”. Det är glädjande att fler och fler uppvisar riktigt bra nivå och detta gäller för både damer och herrar i samtliga avanceringsnivåer. Det känns att vårt förbund växer även med kompetens bland tränare. Mycket kul att se.

Mönster
Mest positivt i mönstergrenen är att de flesta finalister har bra nivå. Mindre positivt är att det är förhållandevis få som ställer upp i denna gren. Till exempel i klassen 1 Dan seniorer herrar deltog endast… 3 personer (?). Mycket konstigt tycker jag då vi har ca 100 svartbältesgraderingar i Sverige per år. Mycket synd också då det är ett perfekt tillfälle att dels ta extra poäng till den egna föreningen dels att få bra träning för sina mönster inför till exempel egen gradering. Hoppas verkligen att fler vågar visa sig i framtiden.

Krosstekniker
Mycket bra kraft på de flesta av tävlande men kanske inte alltid tillräckligt bra teknik. Detta i kombination med nya, mycket hårda plankor samt litet konstruktionsfel på ställningen gjorde att det inte blev många krossade plankor denna dag. Desto mer respekt för alla tävlande som mot alla odds kämpade till det sista trots att det till exempel i herrarnas klass behövdes 14 (!) omgångar för att slutligen ta fram topp tre placeringen.

Speciella tekniker
Många fina hopp av många dock det känns att utvecklingen i denna gren har avstannat lite. Att den gamle veteranen Markus Känngård fortfarande hoppar högst av alla är på sätt och vis mycket imponerande men även ställer många frågetecken vart finns alla nya, unga utmanare? Hoppas att de dyker, eller snarare hoppar, upp snart.

Efter antalet tagna medaljer vann klubbkampen i STL 1 tävlande från Gnesta. Då föreningen är även förra säsongens mästare allt pekar åt det att även i år kommer Gnesta räknas i kampen om topplatser. Kul för Gnesta men andra klubbar är tätt bakom så det blir mycket spännande att följa vidare utvecklingen.

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko

Fler foton:
Fotoalbum >