www.itfsverige.se
Svenska TKD Ligan 3
Svenska Mästeskapen 2019
Södertälje, 11 maj 2019
Text och foto: Swavek Dydiszko

När känslorna har svalnat något och med en liten försening är det dags för mig att summera STL-deltävlingen 3/SM samt hela STL säsongen 2019.

Säsongens sista och avgörande tävlingen för Svenska TKD Ligan avgjordes i år i Södertälje den 11 maj. På plats i Täljehallen fanns ca 220 tävlande från 29 föreningar där bland annat en förening kom långa vägar från Danmark. Kul med besök från dansk ITF. Då STL tävlingar är öppna från och med i år även för våra nordiska grannar, hoppas jag att även tävlande från Norge och Finland kommer besöka våra tävlingar i framtiden.

STL 3 var som sagt den sista och avgörande tävlingen för hela säsongen 2019 vilket verkligen kändes direkt från början på stämningen i hallen från både de tävlande och publiken. Att tävlingen skulle även avgöra SM titlar och med det samma plats i framtida landslag gjorde ytterligare hela arrangemanget mycket mer spännande.

Mönster
I denna gren sker egentligen inga direkta överraskningar på sista tiden. Det finns en grupp av personer som brukar dela medaljer mellan varandra och så var det även denna gång. Allmänt kan man säga att nivån på mönster var bra med flera duktiga tävlande vilket är en mycket positiv utveckling. Trots det, tyvärr saknas internationella framgångar i denna gren vilket tyder att något är inte helt rätt. Mycket synd med tanke på att Sverige brukade ta medaljer i mönster på de flesta VM och EM förr i tiden. Jag hoppas verkligen att med tiden lyckan kan vända igen.

Kamp
Många bra matcher. Kul att fler och fler från yngre generationer presterar riktigt bra. Förbundets satsningar på ändrad tävlingsutrustning för de yngre i kombinationen med ökad kompetensen bland instruktörer verkar hjälpa till med utvecklingen. Det var inte så länge sedan när det i klasser för yngre juniorer och juniorer deltog endast några får personer. I dag är dessa klasser välfyllda med många duktiga och motiverade ungdomar. Bravo!

Krosstekniker
En gren där teknik och styrkan måste kombineras i en perfekt balans. Att man hoppas kunna ersätta det ena egenskapen med den andra sällan leder till krossade plankor. Detta tror jag en del av tävlanden kunde uppleva själva bokstavligen på eget skinn och även i benen, tror jag. Imponerade mycket gjorde Markus Känngård från Gnesta som denna dag gav inga chanser till sina motståndare.

Speciella tekniker
Inga större överraskningar i denna gren heller. Bland seniorer vinner gamla favoriter men en ny generation är på stark frammarsch och ser mycket lovande ut.

Finaler
I slutet på tävlingen avgjordes SM-titlar i kamp för seniorer. Detta skedde i lite mer attraktiv föreställning i form av en gala med lite musik och show. Sådana finalmatcher i slutet på tävlingar brukar ibland vara ganska avslagna då alla är trötta efter hela dagen i tävlingshallen. Så var inte fallet denna gång. Det var absolut en av de bästa finalgalor jag har sett på länge på en nationell tävling i Sverige. Det var tuffa matcher med deltagare som kämpade om varje poäng till sista sekund. Mycket underhållande.
Trevligt inslag under finalen var besök av Svenska Taekwondoförbundets ordförande Jacob Asp som tillsammans med SIF:s ordförande Robert Andersson delade ut priser till årets Svenska Mästare.

Slutligen, blev tävlingen i Södertälje mycket lyckad på många sätt. Extra plus riktar jag till mycket bra och professionell hjälp från funktionärerna på plats. En roll som funktionär syns kanske inte så mycket utåt men det är ett mycket viktigt och ansvarsfullt arbete för att tävlingen ska bli bra för alla.

STL 2019
Jag kommer ihåg en del skeptiska miner när förbundet presenterade för något år sedan sina planer på att införa Svenska TKD Ligan. I dag tror jag inte att det finns lika många skeptiker bland oss och de flesta inser att det var ett steg i rätt riktning för vår utveckling. STL tävlingar har snabbt blivit förbundets mötesplats för alla som älskar TKD ITF tävling. STL blev också en naturlig utgångspunkt för klubbarnas verksamhet där planeringen för deltagande i tävlingar är idag mycket lättare. En STL-medalj har blivit åtråvärd och ett respekterat bevis på egen färdighet.  

I de tre deltävlingar för Svenska TKD Ligan för säsongen 2019 deltog sammanlagt ca 800 personer (!).
Stort tack och uppskattning till de som jobbar med STL-serien:
Mimmi Oskarsson – tävlingsledare och samordning av domare
Petra Dydiszko – tävlingsledare och koordinator mellan medarrangörer och SIF
Johan Ivarsson – tävlingsadministratör

Stor tack även till STL:s medical team och service team. Ert arbete är mycket viktigt och uppskattas stort.

Undertecknad försöker däremot placera tävlingar i historien genom reportage och marknadsföring. Till exempel det blev flera tusen foton från årets STL utav de drygt 500 bästa fotona finns för allmän beskådning ute på nätet.

Vi ses på STL 2020.

TAEKWON!
Master Swavek Dydiszko

Fler foton:
Fotoalbum (Facebook) >