www.itfsverige.se
VM 2023
Tampere, Finland - 4-10 september 2023
Text: SIF
Foto: Håkan Hansson

VM 2023 - summering
 
”På grund av Covid pandemin så har det gått hela 4 år sedan förra VM:et arrangerades. Men nu var det äntligen dags igen, och vi kan nu lägga ett mycket framgångsrikt Världsmästerskap till våra historieböcker. Mellan den 4-10 september i finska Tampere drygt 1000 tävlande från ca 60 länder samlade sig återigen för att kämpa om världens viktigaste priser inom Taekwon-Do ITF. Svenska ITF Förbundet ställde upp med den största truppen någonsin med hela 22 seniorer, 12 juniorer, 2 domare, 10 coacher och 8 supporters. 

Våra svenska tävlande visade att de varit mycket flitiga och skött sin träning bra under sommaren, och att de var i riktigt bra form som resulterade i smått fantastiska 1 guld, 6 silver och 4 brons. Extra stort Grattis till Dino Mujanovic som tog Världsmästartiteln i den prestigefyllda tungviktsklassen i kamp +87 kg för seniorherrar!

Av dessa medaljer stod våra juniorer för 3 silver och 3 brons, vilket även bådar mycket gott för framtiden. Utöver dessa starka medaljer, så är det värt att nämna att inte mindre än ytterligare 15 av våra utövare avancerade ända till kvartsfinal i sparring, mönster och traditional sparring, samt även två av våra lag hamnade precis utanför medaljplacering i specialteknik. Verkligen mycket roligt att se att vi utvecklats och konkurrerar i flera olika grenar, vilket jag tror är ett resultat att vi erbjuder dessa på samtliga våra STL-tävlingar.

Då jag själv inte kunde vara på plats detta mästerskap av hälsoskäl, så följer rapporter nedan från våra respektive landslagstränare och domare.”
Master Mimmi Oskarsson
Sportchef

Mönster
Master Håkan Hansson, landslagstränare i mönster, rapporterar att intresset för lagmönster tyvärr inte var tillräckligt för att satsa på detta till VM:et men att det blev en hel del individuella starter och dessutom deltagande i pre-arranged sparring. I pre-arranged sparring blev det vinst mot Kazakstan och Chile men förlust i kvartsfinalen mot värdlandet Finland.
På juniorsidan blev det ett brons i mönster 1 Dan till Isabella Stridbeck som på sin väg til bronset besegrade motståndare från England, Nederländerna och Ukraina. Även på herrsidan för juniorer blev det ett brons genom Jonathan Bylund som vann mot Lettland, Norge och Nederländerna.
På seniorsidan blev det VM-final och silver till Ellen Sjöberg. Master Håkans ord om Ellens insats:
”Ellen briljerade i 2 Dan och svarade mot höga förväntningar, minst sagt. Första matchen vann hon lätt mot en kinesiska, den andra var mycket svårare mot en av två kanadensiska tvillingar som är välmeriterade. Hon vann igen och gick till kvartsfinal där hon mötte en engelsk motståndare som hon klarade av med stor marginal. I semifinalen mötte hon Selma Li från Norge och vann en väldigt tight match där båda låg nära sin absoluta maxnivå. I finalen på center ring mötte hon Linnea Hole från Norge och gjorde en stark insats igen men domarna dömde konsekvent till norskan. Silver!!!”
Det blev ytterligare en medalj på seniorsidan, brons till Rasmus Holmblad i mönster för 2 Dan. Rasmus vann mot Italien, Israel, Malaysia och Finland på sin väg till bronset.
Master Håkan avslutar: ”Förutom alla medaljer hade vi imponerande många kvartsfinaler, så det kunde blivit ännu fler medaljer med lite flyt.”

Kamp
Patrik Carlström, landslagstränare i kamp, rapporterar följande: 
”Tävlingsdagarna följde generellt det vi planerade under mötet med vem som skulle coacha vem. När vi behövde så kunde vi ta hjälp av hemmatränare. Många av utövarna gick vidare i första omgången vilket gjorde det svettigt mellan ringarna och utövarna. Jag har en ideologi om att inte byta coach när man väl har påbörjat resan. Jag hade äran att coacha många som hade varit på näst intill samtliga mina pass/läger under året vilket underlätta som coach. När man känner utövaren och dess egenskaper samt brister. Under dagarna hade jag samtal med näst intill alla utövare som hade medgång eller motgång. Vid några tillfällen fick man gå in som tröst och stöd några framför allt till juniorer, dessa fick man hålla ett extra öga ibland.
Hur som helst så upplevde jag ett gott samarbete mellan ledningen och hemmatränare vid behov. Vi hade även starkt stöd av supporters. Nått bekymmer om vem som vaktar väskorna eller hur vida lunchens skulle genomföras upplevde jag aldrig utan det flöt på bra.”
I kamp blev det sex medaljer till Sverige:
Guld till Dino Mujanovic i +87 kg, silver till herrlaget seniorer samt Isabella Tsang -49 kg (junior), Amanda Berggren -57 kg (junior) och Jonathan Bylund -70 kg (junior). Brons till Pavle Milutinovic -70 kg (junior).

Speciella tekniker
Hidajet Hadzic, landslagstränare i speciella tekniker, rapporterar följande:                             
”När det gäller insatsen som utövare gjorde både Junior tjejer och Senior killar i lagspec är jag nöjd med. Med mera gemensam träning så hade man nog kunnat komma lite högre upp tom pallplats!
Det finns utövare som kan om de vill. Jag upplevde att de har tekniker, men det fattades någon/några centimeter för att få både 1 och 3 poäng! Kanske anpassa våra höjder till internationella redan!”

Krosstekniker
I krosstekniker fanns det för säsongen ingen ansvarig landslagstränare men det hindrade inte Sverige från att kamma hem en medalj även här. Dino Mujanovic slog till med ett silver i herrarnas seniorklass.

Domare
Sverige hade två domare på plats som arbetade under VM, Master Peter Logozar och Master Niklas Enander.

Master Peter rapporterar följande:
”Vill börja med att säga hur tacksam och ödmjuk jag är för att representera SIF och att bli uttagen bland de 80 domare från hela världen som fick möjligheten att arbeta under årets VM i Tampere. I sedvanlig ordning startade vi domare med möte och genomgång av våra arbetsuppgifter kommande dagarna i Arenan, vilken ring, vilken roll som domare, praktiska detaljer, domarkommitténs roll, arrangörens roll och hantering av de tävlande mm. Mycket bra upplägg som fungerade hela vägen under dessa fyra dagar. Glädjande att se den goa stämningen i svenska truppen och dela deras framgångar.”

Master Niklas rapporterar:
”På tisdagen så hade vi domarmöte 10-12+14-16 där vi även fick varsin ITF slips samt näsduk av ITF’s BOD. De viktigaste punkterna gicks igenom bla att man nu tävlar individuellt 1 & 1 i Tul utan nivå 2 eller 3. 

Jag fick äran att jobba i ring 1 med Grandmaster Ramirez som Jury President samt Grandmaster Camelo som Centre Referee för mönster. Innan varje dag så hade vi domarmöte / genomgång men det var väldigt lite diskussion pga avsaknad av kontroverser.  Jag upplevde att systemet med att tävla 1 mot 1 i mönster fungerade bra då man kunde ha full fokus på utövarnas prestationer.

Då jag dömde i ring 1 där många av de andra ringarnas finaler gick så blev dagarna mycket långa med full koncentration i upp till 12 timmar.
Under veckan fick jag vid många tillfällen ställa mig åt sidan då deltagare från Sverige kom till ring 1 vilket var mycket trevligt att uppleva. Särskilt herrarnas lagkamp förstås.
Det var fint att återigen representera Sverige på ett VM och det kändes som det inte bara var ett mycket bra VM för Sverige utan även ett mycket bra arrangerat VM för alla inblandade.”

Svenska resultat VM 2023 >

Svenska landslaget ITF till VM 2023:
Seniorer damer >
Seniorer herrar >
Juniorer >
Domare och coacher >